آشنایی با انواع سرنگ پزشکی
در حوزه فعالیت پزشکی سرنگ نیز دارای انواع مختلفی است و کاربرد های بسیاری دارد. از سرنگ پزشکی در انواع کلینیک ها برای تزریق دارو یا خروج مایعات از بدن استفاده می شود. نام این کالا از یونان گرفته شده که به معنی لوله نیز می باشد. نحوه عملکرد سرنگ های پزشکی به کمک پیستون برای ورود و خروج مایعات نیز می باشد. سرنگ ها نیز از نظر سایز، نوع سوزن و کاربرد با یک دیگر تفاوت دارند. اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سرنگ پزشکی هستید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با اجزای تشکیل دهنده سرنگ
شاید با خودتان فکر کنید که به دلیل تنوع بالا در سرنگ های پزشکی حتما ساختار آن ها نیز با یک دیگر تفاوت دارد اما باید بدانید که سخت در اشتباه هستید و به طور کل همه سرنگ های پزشکی از یک ساختار مشابه تولید شده اند. برای آشنایی با اجزای تشکیل دهنده سرنگ های پزشکی تصویر زیر را مشاهده کنید.
همانطور که گفته شد ساختار اصلی سرنگ ها یکسان است و همه آن ها از چند قسمت اصلی بهره می برند. در ادامه هر یک از بخش های اصلی تشکیل دهنده یک سرنگ را به صورت جداگانه مورد بررسی بیشتر قرار داده ایم.
- بدنه (Barrel): این قسمت معمولاً لولهای است که دارای مقیاس است که حجم دقیق دارو یا مایع را نشان میدهد. این بدنه حاوی دارو یا مایع را در بر دارد.
- تیغه یا کانولا (Cannula): این قسمت از سرنگ نوک تیزی دارد که به پوست وارد میشود تا مواد پزشکی را به بیمار تزریق کند یا از بدن بیمار نمونهای را جمعآوری کند.
- سوزن (Needle): سوزن قسمتی است که به تیغه متصل است و مواد را از طریق تیغه به بدن تزریق میکند یا از طریق آن نمونهای از مایعات بدن را جمعآوری میکند.
- پیستون (Plunger): این قسمت معمولاً یک قسمت متحرک است که به سوزن متصل است و وظیفه دارو یا مایع را به دقت از سرنگ به بیمار یا از بیمار به سرنگ جابجا کند.
- سرنگ محافظ (Needle Guard): برخی از سرنگها دارای یک پوشش محافظ برای سوزن هستند که بعد از استفاده از سرنگ، سوزن را مخفی و ایمن میکند تا جلوی آسیب دیدن ناخواسته را بگیرد.
معرفی انواع سرنگ پزشکی
کاربرد سرنگ پزشکی بسیار در این حوزه متنوع است به همین دلیل انواع مختلفی سرنگ تولید شده تا نیاز بیماران در روند درمان حل شود. از رایج ترین مدل های سرنگ های پزشکی می توان به سرنگ خون گیری، سرنگ پمپ، سرنگ ابزار خون، سرنگ تزریق، سرنگ تزریقو سرنگ انسولیج و.. اشاره کرد. همانطور که گفته شد کاربرد سرنگ برای ورود و خروج مایعات به بدن افراد است. سرنگ های خون گیری نیز جز آن دسته سرنگ های پزشکی هستند که برای خروج مایعات از بدن افراد به کار گرفته می شوند. جمع آوری نمونه خون از بیماران نیز با استفاده از سرنگ خون گیری انجام می شود. شکل ظاهری سرنگ های خون گیری با سایر سرنگ ها بسیار تفاوت دارد این دسته از سرنگ های پزشکی دارای یک توپر متصل به سوزن می باشند. سرنگ پمپ به پرستار ها کمک بسیاری در زمینه انتقال دارو و مایعات مورد نیز به بدن بیماران نیز می کند. به طور معمول از سرنگ پمپ برای اتصال بهتر و تنظیم حجم و نرخ تزریق استفاده می شود. در صورتی که رگ های بیماران متورم شود نیاز است که از سرنگ های ابزار خون استفاده شود تا رگ های متورم شده به خوبی تخلیه شوند. حجم سرنگ ابزار خون بسیار بالا است و می توانید خون را در حجم های مختلف جمع آوری کنید. در واقع یکی از رایج ترین مدل های سرنگ پزشکی که افراد بسیاری با آن ها آشنا هستند سرنگ های تزریق به حساب می آیند. این مدل سرنگ نیز مخصوص تزریق دارو طراحی و تولید شده است. بنابراین سرنگ تزریق برای ورود دارو به بدن بیمار شامل تیغه ای به نام کانولا می شود. به دلیل کاهش کیفیت مواد غذایی و بوجود آمدن بیماری های مختلف و عجیب بیماری دیابت در بین افراد رواج بسیاری یافته است. بنابراین افراد دیابتی برای تامین انسولین بدن نیازمند تزریق به کمک سرنگ نیز می باشند. سرنگ انسولین نیز برخلاف سرنگ های دیگر دارای سوزن های بسیار نازک است. همچنین میزان حجم دقیق انسولین در این دسته از سرنگ ها به خوبی قابل مشاهده خواهد بود.
بررسی کاربرد های سرنگ های پزشکی
یکی از کاربرد های رایج و مشخص سرنگ های پزشکی مربوط به تزریق مواد دارویی و دریافت خون نیز می باشد. اما باید بدانید که کاربرد سرنگ های پزشکی تنها به این دو موضوع ختم نمی شود. بنابراین در این بخش ما سعی داریم انواع کاربرد های سرنگ پزشکگی را مورد بحث و بررسی بیشتر قرار دهیم.
تزریق مایعات غذایی: در برخی موارد، مانند تغذیه از طریق ورید (TPN)، مایعات غذایی به بیمار تزریق میشود.
تزریق واکسن: سرنگهای پزشکی برای تزریق واکسنها جهت پیشگیری از بیماریهای عفونی و واکسیناسیون افراد استفاده میشوند.
تزریق مایعات و محلولها: مانند تزریق محلول نمکی، آبکریستالی، یا مواد ضدعفونی کننده در مواردی مانند آبستنی، پسوری، یا تمیز کردن زخمها
تزریق دارو: سرنگهای پزشکی برای تزریق داروها به بدن بیماران استفاده میشوند. این داروها میتوانند برای درمان بیماریها، کنترل علائم بیماری یا تسکین درد استفاده شوند.
خونگیری: سرنگهای خونگیری برای جمعآوری نمونههای خون از بیماران جهت تشخیص بیماریها، مانیتورینگ سلامتی یا انجام آزمایشات مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
تزریق انسولین: برای بیماران دیابتی که نیاز به تزریق انسولین دارند، سرنگهای انسولین استفاده میشود تا انسولین به صورت دقیق و کنترل شده به بدن تزریق شود.
استفاده در عملیات جراحی: در عملیات جراحی، سرنگهای پزشکی برای تزریق داروها، تزریق مایعات، جمعآوری خون و یا سایر موارد ضروری درمانی استفاده میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)